Rawatan Veneer

Rawatan Veneer di Rose Dental

Rawatan veneer adalah satu kaedah untuk menghadiahkan gigi anda dengan penampilan yang lebih cantik dan sempurna. Ia adalah satu cara untuk menutupi kecacatan atau kerosakan pada gigi anda dengan lapisan tipis seramik atau komposit. Veneer ini boleh digunakan untuk menutupi masalah seperti gigi yang keropos, gigi yang tidak rata, gigi yang berwarna gelap, atau gigi yang berbeza saiz.

Proses rawatan veneer adalah sangat mudah dan biasanya hanya mengambil masa beberapa hari. Pertama, doktor gigi akan membersihkan gigi anda dan mengambil cetakan untuk digunakan dalam membuat veneer. Kemudian, gigi anda akan dikikis sedikit untuk memberi ruang untuk veneer yang akan dipasang. Setelah itu, veneer akan digunakan untuk menutupi gigi yang terjejas dan digunakan dengan cahaya UV untuk memperkuat kesan.

Veneer seramik adalah yang paling popular kerana ia sangat natural seperti gigi asli. Ini kerana veneer seramik dibuat dari bahan yang sama seperti yang digunakan dalam pembuatan kapsul gigi. Veneer komposit pula lebih murah berbanding veneer seramik dan lebih mudah untuk dibuat. Namun, veneer komposit tidak sekuat veneer seramik dan lebih cepat terdedah kepada kerosakan.

Rawatan veneer boleh membantu anda untuk kembali kembali kepada gigi yang sihat dan cantik. Ia adalah satu cara yang selamat dan berkesan untuk meningkatkan penampilan gigi anda. Namun, anda harus berhati-hati dengan pemakanan anda selepas rawatan veneer kerana ia boleh mudah rosak jika anda makan makanan yang keras atau keras. Selain itu, anda harus berkunjung ke doktor gigi anda secara kerap untuk memastikan bahawa veneer anda berfungsi dengan baik.Anda memerlukan rawatan veneer? Hubungi Rose Dental melalui Whatsapp.